Ásotthalom - strand

Az utóbbi néhány hónapban az Ásotthalom belterületén lévő fürdőkomplexum hihetetlen lendülettel kezdett fejlődni, átalakulni. A kellemes nyári színek, az épület hangulata már az első pillanatban megfogja a vendéget. A strand belső területére érve rendezett, tiszta térre érünk, amely hatalmas, - 11.000 m2 területtel fogadja a látogatókat. Itt rögtön szembetűnik a két feszített víztükrű medence, az egyik a gyermekek, a másik a felnőttek komplex igényeit szolgálja. A szórakozást szolgálják a ping-pong asztalok, a strandröplabda pálya, a foci pálya.

A főépületben szauna, fürdő és büfé áll a vendégek rendelkezésére. Az udvari külső épületek is rövidesen felújításra kerülnek, és kiegészítik a belső kínálatot. A kellemes hűs víz és a szinte korlátlan játéklehetőségek sok vendéget vonzanak, nemcsak a faluból, hanem a környező településekről, sőt az ország távolabbi helyeiről is felkeresik a strandot az éppen átutazó vendégek.

Ásotthalom strandRózsa Sándor élményház

Az élményházban egyszerre található meg a múzeum, mozi, és panoptikum lenyűgöző élménye. Várunk mindenkit szeretettel a gyönyörű, vadregényes Ásotthalmon a Rózsa Sándor Élményházban. Egyrészt szórakozás az egész családnak, másrészt pedig hiteles levéltári dokumentumok segítenek mindenkit az eligazodásban, Rózsa Sándor valós személyének megismerésében.

Gátsori Tanyamúzeum és Közösségi Ház, Ásotthalom

Ásotthalmon található a környék egyedülálló és tájjellegében a tanyai hagyományokat őrző Gátsori Tanyamúzeum. A múzeumon belül olyan 50 évnél régebbi bútorok és eszközök tekinthetők meg, melyeket elődeink nap mint nap használtak. A tanya kialakításánál fontos szempontnak tartottuk, hogy korhű környezetet és az akkori feltételeknek megfelelő berendezéseket gyűjtsünk össze. A bemutatott tárgyak több kort idéznek.

Többek között látható a tiszta szoba berendezései, a konyha és az azzal kapcsolatos tevékenységek használati eszközei. Továbbá az épület hátsó részében, az istálló tekinthető meg, az állatok tartásához szükséges eszközök bemutatásával.

Mindenkit szeretettel várunk a Gátsori Tanyamúzeum  hagyományokat követő programjaira.

Csodarét tanösvény, Ásotthalom

Csodarét

Az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti területe. Figyelemre méltó értéke a világviszonylatban egyedülálló mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) több tízezres állománya, de ugyancsak említésre érdemes a fokozottan védett egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) hasonló nagyságrendű előfordulása is. Az itt eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett. Sokszínűsége és sok szempontból egyedülállósága miatt nevezték el első látogatói „Csodarétnek”. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.

Faki-tanya

Tanyánk részt vesz a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara gesztorságával működő Kamra-túra hálózatban. Tanyánkon kínáljuk a mangalicát, a birkát, a házityúkot, a gyöngyöst, a házi nyulat és a belőlük készített termékeinket is.

Hagyományos disznóvágási bemutatókat is tartunk, bevonva a munkálatokba az érdeklődő családokat is. Különlegességeink közül megemlítem a hamuban érlelt mangalica szalámit és sonkát, a Gátsori négyes füstölt szalonnát, a birka kolbászt, a lépes mézet és a füstölt tehénsajtot. Rendszeresen szervezzük tanyánkon házi vágás, termékfeldolgozás és értékesítés továbbképzést. Óvodás, iskolai, nyugdíjas, szakmai és baráti csoportok valamint családok részére bemutatjuk gazdaságunkat és kísérő élményprogramokat.  - állatsimogatás, etetés, túrázás, lovaskocsikázás, madárles, vadmegfigyelés, vadíjászat, fényképezés, éjjeli holdfényséták - szervezve vendégül látjuk őket.

Lovaskocsikáztatás

Lovaskocsi

Mórahalmon külterületén, az ásotthalmi Csodarét szomszédságában elhelyezkedő lovastanya, szelíd, engedelmes lovakkal, programok szervezésével várja a kikapcsolódni, pihenni, sportolni vágyókat.

 Zákányszéki madárkert

Egy állatpark, ami olyasmi, mint egy hagyományos állatkert, de itt a madaraké a főszerep. Olyan madaraké, akik díszmadárként, háziállatként társaságot, kikapcsolódást nyújthatnak kedvelőiknek.

Kertünkbe 1993-ba kerültek az első nagyobb papagájfajok és ekkor épültek az első madárröpdék. Az eltelt évek alatt sikerült az egyik legnagyobb hazai madár-fajválasztékot, hozzávetőleg 80 fajt és fajtát (2012. decemberi adat) befogadó gyűjteményt létrehozni.

A 2008. március 1.-től szereztük meg a szükséges engedélyeket a "hivatalos megnyitáshoz", vagyis a szolgáltatási díj ellenében is látogatható gyűjteményhez, melyet azóta sok ezer látogató tisztelt meg jelenlétével, gazdagodott az itt szerzett élményekkel. Mind e közben állományunk is folyamatosan gyarapodott a vendégek igényeinek figyelembevételével, nem csak madarakkal, hanem olyan simogatható, eleségért "sorbanálló" kisállatokkal, mint törpenyuszik, nutriák, vagy a különféle mókusfajok.

Az állatkertekkel ellentétben, díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertetőtáblák segítik a tájékozódást, vendégeink szakvezetést kapnak az 1.400m2 telken kialakított parkocska területén, amely során elmondjuk a látott fajról,egyedről való legfontosabb tudnivalókat,tartási,tenyésztési szükségleteiket,megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket. Talán ezért is választotta már eddig is oly sok gyermekcsoport a Madárkertet tanintézeten kívüli foglalkozás céljára.  A gyerekek sokkal többet tanulnak az állatvilág szépséges "gyöngyszemeiről", ha ezekkel nem csak vizuálisan ismerkedhetnek, de viselkedésükről, tulajdonságaikról is részletesen informálódhatnak. A gyűjtemény összeállításakor szempont volt az állatfaj csoportok hasonló tartási igénye és a férőhelyek korlátozott száma. Így állataink között nem találhatóak ragadozók, madaraink kizárólag domesztikált, dísz- és gazdasági hasznuk miatt tenyésztett madarak és egyéb hobbiállatok.

Csodatevő hét tölgyfa

Ez a táltosaink által bizonyított, csodálatos energiájáról híres tölgyfaegyüttes méltán nyerte el nevének hírét. Van itt külön  női és férfinek való fa, amely segít az ember öngyógyító folyamatait beindítani. Történelmileg egy igen híres ponton találhatók a fák, innen eredeztethető pulzáló energiájuk.

Kissori Közösségi Ház

Itt egy 50 fő befogadó képességű rendezvényterem található. A Közösségi házban minden év szeptemberében megrendezésre kerül a Kissori Napok. Ennek keretében csörgét és egyéb finomságokat süt együtt a közösség.

Back kápolna és erdei pihenőhely

A kápolnát Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték. Oltárképe Szűz Mária megkoronázásának igen ritka ábrázolása: az alkotó mind a három isteni személyt emberi alakban jeleníti meg. Azonosításukban a glóriák szimbolikája igazít el: az Atyáén háromszög, a Fiúén kereszt, a Szentélekén lángnyelvek láthatók. A kápolnában évente kétszer, Nagyboldogasszonykor és Magyarok Nagyasszonya ünnepén gyűlik össze szentmisére a környező falvak és tanyák népe.